De eerste Verwendag voor moeders van kinderen met een handicap was in 2001 in Houten. Het was een initiatief van Marian van der Steenhoven, moeder van 3 kinderen. Allemaal gezond, maar dat heeft ze nooit vanzelfsprekend gevonden. Uit solidariteit is ze in 2001 begonnen met het organiseren van een jaarlijkse Verwendag.

Ze kreeg meteen veel bijval van de bevolking van Houten. De eerste keer werd ook meteen een enorm succes waaraan veel publiciteit werd gegeven. Onder andere het weekblad Libelle besteedde aandacht aan de Verwendag voor de verkiezing van de Libelle-STER: Sterke Toegewijde vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Libelle-lezeressen hebben massaal gestemd, waardoor de Verwendag met maar liefst eenderde van de stemmen winnaar werd van de STER (2006). Het spreekt voor zich dat wij daar zeer verrast en verguld mee zijn! Het artikel over de Verwendag is hier te lezen.

Libelle STER uitreiking

 

Tegenwoordig zijn in steeds meer gemeentes mensen actief in het organiseren van een verwendag. De initiatiefneemsters in Houten bekijken dit met veel plezier. Vooral omdat vanaf het begin duidelijk was dat dit project voorziet in een enorme behoefte. Hopelijk zullen veel mensen geïnspireerd raken door deze site en aan de hand van het draaiboek zelf aan de slag gaan.

In Houten is de Verwendag inmiddels een begrip. Hopelijk blijven de sponsors en de vrijwilligers nog jaren enthousiast, zodat de Verwendag tot in lengte van jaren in het teken zal staan van "de moeders"!

De organisatie was in handen van: Willemien Kosten, Marian van der Steenhoven, Adriënne Brouwers en Margreet Roelofs.

Na de 20e Verwendag, in oktober 2021, heeft een nieuw team het overgenomen. Lees hiervoor meer op de Homepage. Vanaf 2022 is de organisatie in handen van Aafke Smienk, Bep Odijk, Hanneke Honders, Ingrid Valkonet, Jolande Bruinsma en Patricia Westdijk